Zmeura, fructul parfumat și delicat pe care îl găsim la începutul verii, nu ar trebui să lipsească din dieta noastră. Aportul de vitamine și nutrienți din zmeură, o fac pe aceasta să fie un bun protector al inimii, dar și un luptător împotriva cancerului.
Prin aportul de minerale, nutrienți și vitamine, zmeura are efecte antiinflamatorii, fapt care o face eficientă în reducerea bolilor cronice. Totodată este foarte bună stimularea scăderii în greutate dar și a gestionarea diabetului, prin indicele glicemic mic.
Zmeura are caracteristici purtenice anticanceriene, oferind un nivel ridicat de acid elagic, compus care se regăsește și în căpșune și nuci. Prin intermediul antioxidanților pe care îi conine, zmeura este eficientă și în lupta împotriva îmbătrânirii, potrivit dcmedical.ro.
Sărace în calorii și grăsimi. Cu toate astea, zmeura este o sursă bogată de fibre și antioxidanți. O sută de grame de fructe conțin doar 52 de calorii, dar furnizează 6,5 g de fibre, adică 16% din aportul necesar recomandat.
CITEȘTE ȘI: Noile studii arată beneficiile consumului de zmeură în lupta împotriva cancerului
Zmeura are niveluri semnificativ ridicate de fitochimicale flavonoide fenolice, cum ar fi antocianinele, acidul elagic (tanin), quercetina, acidul galic, cianidina, pelargonidina, catechinele, kaempferolul și acidul salicilic.
Studiile științifice arată că compușii antioxidanți din aceste fructe de pădure joacă un rol potențial în vindecarea cancerului, a îmbătrânirii, a inflamației și a bolilor neurodegenerative, potrivit Nutrition & You.
Conține xilitol, care este un înlocuitor de zahăr cu puține calorii. O linguriță de xilitol are doar 9,6 calorii, față de 15 calorii de zahăr. Xilitolul se absoarbe în sânge mai lent în intestine decât zahărul simplu și nu contribuie la un indice glicemic ridicat.
Astfel, poate fi util persoanelor cu diabet pentru a regla fluctuațiile mari ale nivelului de zahăr din sânge.
Zmeura proaspătă este o sursă excelentă de vitamina C, care este, de asemenea, un puternic antioxidant natural. 100 g de fructe de pădure furnizează 26,2 mg, adică aproximativ 47% din doza recomandată.
Consumul de fructe bogate în vitamina C ajută organismul uman să dezvolte rezistența împotriva agenților infecțioși, să contracareze inflamațiile și să elimine radicalii liberi dăunători.
Zmeura conține vitamine antioxidante precum vitamina A și vitamina E. Pe lângă antioxidanții menționați mai sus, este, de asemenea, bogată în alți câțiva antioxidanți polifenolici flavonoizi care favorizează sănătatea, cum ar fi luteina, zeaxantina și beta-carotenul, deși în cantități mici. Acești compuși contribuie la acțiunea de protecție împotriva radicalilor liberi derivați de oxigen și a speciilor reactive de oxigen care joacă un rol în îmbătrânire și în diverse procese de boală.
Zmeura are o valoare CARO (capacitatea de absorbție a radicalilor de oxigen) de aproximativ 4900 µmol TE la 100 de grame, ceea ce o creditează printre fructele cu cea mai bună valoare CARO.
CITEȘTE ȘI: O dietă DELICIOASĂ: cura cu zmeură! Slăbește 2 kg în trei zile!
Zmeura conține o cantitate importantă de minerale precum potasiu, mangan, cupru, fier și magneziu. Potasiul este o componentă importantă a celulelor și a fluidelor corporale care ajută la controlul ritmului cardiac și al tensiunii arteriale. Manganul este utilizat de organism ca un co-factor pentru enzima antioxidantă, superoxid dismutaza. Cuprul este esențial în producția de celule roșii din sânge.
Zmeura este foarte bogată în vitamine din complexul B-urilor, dar și în vitamina K. Aceste vitamine funcționează ca și co-factori și ajută organismul în metabolismul carbohidraților, al proteinelor și al grăsimilor.